DKS Oppland, Oppland fylkeskommune
Postadresse: Postboks 988, 2626 LILLEHAMMER
Besøksadresse: Kirkegata 76, 2626 Lillehammer
Telefon: 61 28 9000 • Nettsted: http://oppland.ksys.no
Dagen som forsvant
Produksjonsliste
Program

Dagen som forsvant

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

Et møte med forfatterskapet til Tormod Haugen.

Lærerveiledning

Drøm, fantasi og skaperevne

Elevene møter skuespiller og formidler Ketil Kolstad. Forestillingen er utviklet av Karen Tømte, som har fordypet seg i Tormod Haugens litterære univers. Ketil kommer med Haugens fortellinger og egne tanker, funderinger, undring og spørsmål. Han ønsker å dele og diskutere, fortelle og fortolke. Og selvsagt lese: Bøker er til for å leses, og gjerne høyt!

Ketil drives av et nært og personlig engasjement for forfatteren Tormod Haugen, hans livshistorie og selvfølgelig hans litteratur. Hva må han fortelle for at nye lesere skal finne veien inn til Tormod Haugens fantastiske fortellinger? Han fabulerer mellom ulike historier, ulike romaner og karakterer, og forsvinner til og med «inn i dem» - fiksjonen gjøres levende. Formidlingen vil i hovedsak fokusere på bøkene: Dagen som forsvant, Slottet det Hvite  og Skriket fra jungelen.

Tormod Haugen i dag

Haugen skal ha sagt at: «Jeg skriver om drømmenes nødvendighet, om fantasiens styrke og skaperevne. Drømmen er en sterk drivkraft. All handling starter med en drøm og en visjon.» Det er alltid mennesker som danner utgangspunkt for det han skrev - mennesker med sine følelser, relasjoner og reaksjoner.

Grunntonen, og det som alltid søkes, er kjærligheten. Tormod Haugen uttrykker det slik selv: «Det finnes ikke noe viktigere å skrive om enn kjærligheten. Jeg mener ikke bare sånn det å bli forelsket i noen, men det handler også om omsorg, ansvar og kollektivitet, altså det at vi fungerer alle sammen i en helhet, det handler også om kjærlighet.» (Midt i smørøyet, NRK, 1997). Det er ikke tvil om at en forfatter som Tormod Haugen bør introduseres for unge i dag, dels på grunn av sin historiske tyngde, men også fordi innholdet i bøkene treffer midt i hjertet. Det ligger noe universelt menneskelig i dem, og det er uvesentlig at de ble skrevet på 70, 80 og 90-tallet.

Tormod Haugen og barnet

I barnets øyehøyde og på barnets premisser våger Haugen å snakke om det som ikke er så lett å snakke om. Tematikken kretser alltid rundt barndommen, og særlig det ensomme barnet som ikke blir tatt godt nok hensyn til, og som kommer opp i situasjoner som er vanskelige å mestre. Bøkene var aldri ment å være «lærestykker», men de gir oss enkeltindivider og deres historier. Et sentralt tema er at barnets kamp for integritet kan bli en kamp på liv og død. I den kampen er drømmen og fantasien sterke våpen.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: DKS Oppland, Oppland fylkeskommune
  • Kunstnere/grupper: Ketil Kolstad
  • Produsent: Turnéorganisasjonen i Hedmark v/ Widar Aspeli

  • I samarbeid med: "Dagen som forsvant" er produsert med støtte fra Litteraturbruket - Norsk forfattersentrum, Hedmark fylkeskommune og SEANSE.
  • Idé/opplegg: Karen Tømte/ToH

Om kunstner / utøver / gruppe

Ketil Kolstad (1975-) fra Gjøvik er utdannet skuespiller, og har siden 1997 jobbet som både utøvende og skapende scenekunstner. Han var daglig leder av Foreningen !les 2007-2011, og har derfra med seg et brennende engasjement for leselyst og barnelitteratur. Fra 2011 til 2015 var han teatersjef ved Nord-Trøndelag Teater. Han har vært medlem av juryen til Kulturdepartements barne- og ungdomslitteraturpriser, hvor han har lest det meste som er utgitt på feltet de siste fire årene.

Tormod Haugen, født i 1945 og oppvokst i Trysil debuterte som forfatter i 1973 og etterlot seg et stort og rikt forfatterskap etter sin død i 2008. Han ansees som en av Norges mest betydningsfulle barne- og ungdomsforfattere med en bibliografi på 23 bøker oversatt til like mange språk. I 1990 ble han, som eneste norske forfatter gjennom tidene, tildelt den prestisjetunge H.C. Andersen-prisen som annethvert år gis til verdens fremste forfattere innen barne- og ungdomslitteratur. Dette bekrefter at Tormod Haugen ikke bare er en av Nordens, men en av verdens mest interessante forfattere. Haugens forfatterskap startet innenfor den (sosial)realistiske tradisjon, men han innførte etter hvert både poetiske og fantastiske elementer. Etter hvert krysset alle Haugens romaner grensene mellom fantastisk og realistisk litteratur. Han var en eksperimenterende og nyskapende forfatter, helt fra han tilførte sosialrealismen nye dimensjoner tidlig på 70-tallet til han i 1989 utga Skriket fra jungelen som ble betegnet som norsk barnelitteraturs første postmodernistiske roman.

Tekst-/manuskonsulent: Mariangela Cacace Di Fiore, som har utgitt en rekke barne- og ungdomsbøker og tidligere utarbeidet et manus basert på Tormod Haugens roman Dagen som forsvant.

Dramaturg og «eksternt øye»: regissør og dramatiker Toril Solvang. Hun har skrevet og regissert en rekke barneforestillinger og har tidligere samarbeidet med Karen Tømte på forestillingen Fantastiske Pelli.

Bakgrunnsinfo og manuskonsulent: Marianne Koch Knudsen, tidligere forlegger og redaktør i Gyldendal.

Scenograf: Lisa Hjalmarson

Multimedia og vedlegg

Bilder

IMG_9154.jpg
Ketil Kolstad
Foto: Andvord
Tormod Haugen
Foto: Gyldendal Norsk Forlag
Dagens som forsvant
Foto: Gyldendal Norsk Forlag
Litteratur, Scenekunst
Trinn: 5 - 7
Praktisk informasjon
Kontaktperson produksjon
DKS Oppland
Turnéansvarlig Jofrid Sørskog
Tlf. 61289207/93617900
jofrid.sorskog@oppland.org
Kontaktperson utøver
Ketil Kolstad
Tlf. 91117339
kolstadtekst@gmail.com

Programlengde
45 minutter
Maks publikumsantall
30
Arena / rom
Klasserom. Ved flere visninger på samme skole må forestillingen være i samme rom.
Bærehjelp
Ja, takk!
Oppriggingstid
60 min.
Nedriggingstid
30 min.
Litteratur
Det er ønskelig at elevene blir kjent med Tormod Haugens forfatterskap, gjerne i forkant av besøket men aller helst i etterkant.
Merknad
Ketil Kolstad tar kontakt med skolen i god tid før besøket.
Lenker
Arrangører
Arrangert av:
DKS Oppland, Oppland fylkeskommune
Produsent:
Turnéorganisasjonen i Hedmark v/ Widar Aspeli