DKS Oppland, Oppland fylkeskommune
Postadresse: Postboks 988, 2626 LILLEHAMMER
Besøksadresse: Kirkegata 76, 2626 Lillehammer
Telefon: 61 28 9000 • Nettsted: http://oppland.ksys.no
Dagen som forsvant
Produksjonsliste
Program

Dagen som forsvant

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

Et møte med forfatterskapet til Tormod Haugen.

Lærerveiledning

Drøm, fantasi og skaperevne

Elevene møter skuespiller og formidler Hanne Brincker. Forestillingen er utviklet av Karen Tømte, som har fordypet seg i Tormod Haugens litterære univers. Hanne kommer med Haugens fortellinger og egne tanker, funderinger, undring og spørsmål. Hun ønsker å dele og diskutere, fortelle og fortolke. Og selvsagt lese: Bøker er til for å leses, og gjerne høyt!

Hanne drives av et nært og personlig engasjement for forfatteren Tormod Haugen, hans livshistorie og selvfølgelig hans litteratur. Hva må hun fortelle for at nye lesere skal finne veien inn til Tormod Haugens fantastiske fortellinger? Hun fabulerer mellom ulike historier, ulike romaner og karakterer, og forsvinner til og med «inn i dem» - fiksjonen gjøres levende. Formidlingen vil i hovedsak fokusere på bøkene "Dagen som forsvant", "Slottet det hvite" og "Skriket fra jungelen".


Tormod Haugen i dag

Haugen skal ha sagt at: «Jeg skriver om drømmenes nødvendighet, om fantasiens styrke og skaperevne. Drømmen er en sterk drivkraft. All handling starter med en drøm og en visjon.» Det er alltid mennesker som danner utgangspunkt for det han skrev - mennesker med sine følelser, relasjoner og reaksjoner.

Grunntonen, og det som alltid søkes, er kjærligheten. Tormod Haugen uttrykker det slik selv: «Det finnes ikke noe viktigere å skrive om enn kjærligheten. Jeg mener ikke bare sånn det å bli forelsket i noen, men det handler også om omsorg, ansvar og kollektivitet, altså det at vi fungerer alle sammen i en helhet, det handler også om kjærlighet.» (Midt i smørøyet, NRK, 1997). Det er ikke tvil om at en forfatter som Tormod Haugen bør introduseres for unge i dag, dels på grunn av sin historiske tyngde, men også fordi innholdet i bøkene treffer midt i hjertet. Det ligger noe universelt menneskelig i dem, og det er uvesentlig at de ble skrevet på 70, 80 og 90-tallet.

Tormod Haugen og barnet

I barnets øyehøyde og på barnets premisser våger Haugen å snakke om det som ikke er så lett å snakke om. Tematikken kretser alltid rundt barndommen, og særlig det ensomme barnet som ikke blir tatt godt nok hensyn til, og som kommer opp i situasjoner som er vanskelige å mestre. Bøkene var aldri ment å være «lærestykker», men de gir oss enkeltindivider og deres historier. Et sentralt tema er at barnets kamp for integritet kan bli en kamp på liv og død. I den kampen er drømmen og fantasien sterke våpen.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: DKS Oppland, Oppland fylkeskommune
  • Kunstnere/grupper: Hanne Brincker
  • Produsent: Turnéorganisasjonen i Hedmark v/ Widar Aspeli

  • I samarbeid med: "Dagen som forsvant" er produsert med støtte fra Litteraturbruket - Norsk forfattersentrum, Hedmark fylkeskommune og SEANSE.

Om kunstner / utøver / gruppe

Tormod Haugen (født i 1945) vokste opp i Trysil, og debuterte som forfatter i 1973. Haugen etterlot seg et stort og rikt forfatterskap etter sin død i 2008. Han ansees som en av Norges mest betydningsfulle barne- og ungdomsforfattere med en bibliografi på 23 bøker oversatt til like mange språk. I 1990 ble han, som eneste norske forfatter gjennom tidene, tildelt den prestisjetunge H.C. Andersen-prisen som annethvert år gis til verdens fremste forfattere innen barne- og ungdomslitteratur. Dette bekrefter at Tormod Haugen ikke bare er en av Nordens, men en av verdens mest interessante forfattere. Haugens forfatterskap startet innenfor den (sosial)realistiske tradisjon, men han innførte etter hvert både poetiske og fantastiske elementer. Etter hvert krysset alle Haugens romaner grensene mellom fantastisk og realistisk litteratur. Han var en eksperimenterende og nyskapende forfatter, helt fra han tilførte sosialrealismen nye dimensjoner tidlig på 70-tallet til han i 1989 utga "Skriket fra jungelen" som ble betegnet som norsk barnelitteraturs første postmodernistiske roman.


Hanne Brincker
(født 12. mars 1973 i Skien) er norsk skuespiller, regissør og produsent.

Hun etablerte Teater Landstryker`n med støtte fra SND (nå Innovasjon Norge) i 1998, og var kunstnerisk og daglig leder for teatret som turnerte hele landet fram til 2011. Teatret skreddersydde teaterkonsepter for oppdragsgivere som bl.a. regjeringens Barnehøring -98, Norsk Bergverksmuseum og Hadeland Glassverk, i tillegg til å produsere egne barne- og ungdomsforestillinger.

2011-2015 var hun ansatt som skuespiller og regissør ved Nord-Trøndelag Teater. Som skuespiller har hun bl.a. spilt i produksjoner som "La den rette komme inn", "Tsjernobylfortellinger", "To på kloden", "Tonje Glimmerdal" og "Gubben og katten og nissemaskinen". Siden 2013 har hun samarbeidet med den verdenskjente rockegitaristen Ronni le Tekrø om forestillingen "Karens Jul" av Amalie Skram. Hun har også vært skuespiller på flere kortfilmer, TV-reklamer og som dubber av tegneserier på NRK Super. I 1998 spilte hun i den tysk-norske tv-filmen "Edvard Grieg - Prize Immortality?"

For Nord-Trøndelag Teater var hun regissør for bl.a. "The 39 steps" og "Mysteriet Myrna Vep", i tillegg til tre episoder av "Rebella Hex" i Namsskogan Familiepark. Brincker har også vært frilans regissør på flere større musikalprosjekter, som "West Side Story", "Grease" og "Annie". Hun var regissør for "Den blå tid" i 2016, et samarbeid mellom Teaterhuset Filuren og Syddjurs Egnsteater i Danmark. I 2017 har hun igjen regioppdrag for disse to teatrene, med forestillingen "Hjerterum" som er på programmet for Århus - europeisk kulturhovedstad.


Tekst-/manuskonsulent: Mariangela Cacace Di Fiore, som har utgitt en rekke barne- og ungdomsbøker og tidligere utarbeidet et manus basert på Tormod Haugens roman Dagen som forsvant.


Dramaturg og «eksternt øye»: regissør og dramatiker Toril Solvang. Hun har skrevet og regissert en rekke barneforestillinger og har tidligere samarbeidet med Karen Tømte på forestillingen Fantastiske Pelli.


Bakgrunnsinfo og manuskonsulent: Marianne Koch Knudsen, tidligere forlegger og redaktør i Gyldendal.


Scenograf: Lisa Hjalmarson

Multimedia og vedlegg

Bilder

Dagen som forsvant
Tormod Haugen
Foto: Gyldendal Norsk Forlag
Dagen som forsvant
Foto: Gyldendal Norsk Forlag
Hanne Brincker
Litteratur, Scenekunst
Trinn: 5 - 7
Praktisk informasjon
Kontaktperson produksjon
DKS Oppland
Turnéansvarlig Jofrid Sørskog
Tlf. 61289207/93617900
jofrid.sorskog@oppland.org
Kontaktperson utøver
Hanne Brincker
Tlf. 97524999
hanne_ketil@hotmail.com
Programlengde
45 minutter
Maks publikumsantall
30
Arena / rom
Klasserom. Ved flere visninger på samme skole må forestillingen være i samme rom.
Bærehjelp
Ja, takk!
Oppriggingstid
60 min.
Nedriggingstid
30 min.
Litteratur
Det er ønskelig at elevene blir kjent med Tormod Haugens forfatterskap, gjerne i forkant av besøket men aller helst i etterkant.
Merknad
Hanne Brincker tar kontakt med skolen i god tid før besøket.
Lenker
Arrangører
Arrangert av:
DKS Oppland, Oppland fylkeskommune
Produsent:
Turnéorganisasjonen i Hedmark v/ Widar Aspeli