DKS Oppland, Oppland fylkeskommune
Postadresse: Postboks 988, 2626 LILLEHAMMER
Besøksadresse: Kirkegata 76, 2626 Lillehammer
Telefon: 61 28 9000 • Nettsted: http://oppland.ksys.no
Collage
Produksjonsliste
Program

Collage

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

Bli kjent med bildene til kunstnerne Finn Aage Andersen og Seana Gavin.  Sammen med formidleren Randi Liliequist utforsker elevene bildene.

Lærerveiledning

Ordet collage kommer fra det franske ordet coller, som betyr å lime. En collage er et bilde som er bygd opp av deler som er klippet eller revet og limt. Utstillingen består av fem bilder av en erfaren billedkunstner fra Nes i Hedmark, Finn Aage Andersen, og to bilder av Seana Gavin, som er aktiv i Londons kunstliv.

Begge kunstnerne klipper og limer i papir. Noe Finn Aage og Seana har til felles er at de tråler loppemarkeder og brukthandlere på jakt etter gamle bøker og magasiner med bilder i. Kanskje har de nokså ulike ideer og innfallsvinkler til det de lager, men det kan være morsomt å sammenligne! Å utforske collagene er litt som å legge ut på eventyr; her finner vi bilder, foto, gamle trykk, noe fra bøker; mye forskjellig. Felles er at alt har vært noe annet før.

En collage er et fint utgangspunkt for å snakke om kunst. Hva ser vi i bildene? Forandrer bildene seg når vi ser litt nøye på dem? Er det fortellinger der som vi kan lete etter og finne? Er kunsten alvorlig, morsom, eller noe annet? Er kunsten en eventyrverden, eller sier den noe om vår verden? Mange mener at kunsten blir til først i møtet med sitt publikum; "tilskueren skaper verket", sa Marcel Duchamp, dette er en innstilling vi tror kan passe godt til disse bildene.

I samtalen kommer en inn på tema med relevans for flere skolefag.

Skoler som har sett Collage tidligere, melder om at lysten til å lage egne collager ofte er stor etter dette besøket, og at møtet med bildene kan inspirere til å lage collager i kunst- og håndverktimene.

Formidler er Randi Liliequist.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: DKS Oppland, Oppland fylkeskommune
  • Idé/opplegg: Turnéorganisasjonen ved Inga Blix i samarbeid med Finn Aage Andersen og Ellen Fauske

Om kunstner / utøver / gruppe

Finn Aage Andersen (født 1937) fra Nes i Hedmark er billedkunstner og tidligere førsteamanuensis i forming. Han debuterte på Vestlandsutstillingen i 1971, og deltok på Høstutstillingen første gang i 1973. Han arbeider både med skulptur, maleri, collage og assemblage.

Seana Gavin (født 1981) vokste opp i Woodstock utenfor New York. Nå er hun bosatt i London, der hun som en blant tusener av kunstnere medvirker til byens blomstrende kunstliv gjennom utstillinger og bidrag til magasiner.

Multimedia og vedlegg

Bilder

Man Ray hilser
Foto: Tobias Nordvik
Conversation
Visuell kunst
Trinn: 5 - 7
Praktisk informasjon
Kontaktperson produksjon
DKS Oppland ved turnéansvarlig:
Jofrid Sørskog
jofrid.sorskog@oppland.org
Tlf. 61289207/93617900
Kontaktperson utøver
Randi Liliequist
lilietrykk@gmail.com
Tlf. 97099464
Programlengde
45 minutter
Maks publikumsantall
30
Arena / rom
Låsbart klasserom eller annet egnet utstillingsrom
Bærehjelp
1 person når formidleren kommer og når hun drar
Oppriggingstid
45 min.
Nedriggingstid
20 min.
Merknad
Formidleren Randi Liliequist tar kontakt med skolen i god tid før besøket for å sikre at alt praktisk er på plass. Kulturkontakten har ansvar for å finne egnede rom, videreformidle nødvendig informasjon og orientere skolens elevarrangører.  Alle lærere som blir involvert i dette besøket, må få et eksemplar av denne lærerveiledningen i god tid. Skolens kulturkontakt eller elevarrangører tar imot formidleren når hun kommer.
Lykke til med besøket!
Arrangører
Arrangert av:
DKS Oppland, Oppland fylkeskommune