DKS Oppland, Oppland fylkeskommune
Postadresse: Postboks 988, 2626 LILLEHAMMER
Besøksadresse: Kirkegata 76, 2626 Lillehammer
Telefon: 61 28 9000 • Nettsted: http://oppland.ksys.no
MEG/OSS
Produksjonsliste
Program

MEG/OSS

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

Dokumentarfotograf Andrea Gjestvang presenterer tre ulike prosjekter hun har arbeidet med over et lengre tidsrom. Hennes fotografier kommenterer samtiden og skildrer ungdomskultur. Gjennom fotografiene stilles spørsmål om hva som definerer identitet og tilhørighet for norsk ungdom.

Andrea viser bilder og forteller om prosjektene. Hun snakker om hva hun ser etter, hvordan hun jobber for å komme tett på mennesker hun ikke kjenner fra før, og hvorfor bilder kan fortelle noe annet enn ord om verden rundt oss og om oss selv.

Lærerveiledning

«Som fotograf prøver jeg å undersøke hva det vil si å være ungdom i Norge i dag. Hva knytter ungdom sammen og hva skiller dem fra hverandre?»

"Everybody Knows This is Nowhere" skildrer ungdomsliv i Øst-Finnmark. I månedsvis fulgte Andrea ungdommene i deres hverdagslige søken etter å få tiden til å gå, - den endeløse ventingen på at noe ekstraordinært skulle skje. Små samfunn i Finnmark er truet av fraflytting. Hvordan er det å vokse opp i periferien, langt unna populærkulturens urbane sentrum, eller i det mange vil kalle ingenmannsland? Tilværelsen er både preget av båndene til hjemstedet og lengselen ut i verden. 

"En dag i Historien" viser portretter av ungdom som overlevde terrorangrepet på Utøya 22. juli 2011. I løpet av 2012 reiste Andrea landet rundt og fotograferte ungdommene etter at de var tilbake i hverdagen. Hun ville undersøke hvordan livet deres og de selv hadde endret seg. Hun møtte ungdommer som hadde fått livet snudd på hodet – og som lengtet tilbake til det gamle livet. Politikere og media kalte 22.juli et angrep på demokratiet, på norske verdier. Men var det ikke like mye et angrep på norsk ungdom som tilfeldigvis var på sommerleir?

"Tilbake" forteller historien til ungdom som har levd i Norge i store deler av livet sitt mens de ventet på at familiens asylsøknad ble behandlet. De lærte seg språket, fikk venner og ble en del av et lokalsamfunn. De hadde drømmer og ambisjoner. Så fikk de siste avslag på asylsøknaden og ble sendt ut av Norge. Til et land og en hverdag de fleste ikke kjenner lenger. De lengter tilbake, de føler seg norske, men de er fratatt muligheten til å bo her og å være norske.

Med utgangspunkt i spørsmålene i introduksjonen og prosjektene, er målet å få i gang en samtale med publikum, og om de kan relatere seg og sitt liv til fotografiene som har blitt vist.

Aktuelle fag:

 • Samfunnsfag vg1 sf/ vg2 yf
 • Norsk på alle nivåer
 • Geografi vg2 sf
 • Programfag fra språk, samfunnsfag og økonomi
 • Programfag fra Medier og kommunikasjon
 • Programfag fra Kunst, design og arkitektur
 • Programfaget Trykk og foto

Aktuelle tema: tilhørighet, identitet, samfunn

Om utøvere og produsenter

 • Arrangert av: DKS Oppland, Oppland fylkeskommune
 • Kunstnere/grupper: Andrea Gjestvang
 • Produsent: Turnéorganisasjonen ved Inga Blix
 • Idé/opplegg: Andrea Gjestvang i samarbeid med Turnéorganisasjonen.

Om kunstner / utøver / gruppe

Dokumentarfotograf Andrea Gjestvang fra Ottestad i Stange, jobber for norske og internasjonale aviser og magasiner. Hun vant Årets bilde i 2013 og ble samme år kåret til L'iris d'Or - Photographer of the Year i verden største fotokonkurranse Sony World Photography Awards. Bildene hennes har vært stilt ut på gallerier, museer og fotofestivaler i hele verden.

Multimedia og vedlegg

Bilder

Survivor
Foto: Andrea Gjesvang
Return
Foto: Andrea Gjestvang
Finnmark
Foto: Andrea Gjestvang
Portrett
Foto: Andrea Gjestvang
Visuell kunst
Trinn: VG1 - VG3
Praktisk informasjon
Kontaktperson produksjon
DKS Oppland v/turnéansvarlig:
Jofrid Sørskog
Tlf.61289207 / 93617900
jofrid.sorskog@oppland.org
Kontaktperson utøver
Programlengde
45 minutter
Maks publikumsantall
45
Arena / rom
Rom med projektor og lydtilkobling
Oppriggingstid
15 min.
Nedriggingstid
15 min.
Merknad
Alle lærere som skal ha dette besøket med sin klasse må få et eksemplar av lærerveiledningen i god tid på forhånd. Skolens kulturkontakt eller elevarrangører tar imot kunstneren når hun kommer.
Lykke til med besøket!
Lenker
Arrangører
Arrangert av:
DKS Oppland, Oppland fylkeskommune
Produsent:
Turnéorganisasjonen ved Inga Blix