DKS Oppland, Oppland fylkeskommune
Postadresse: Postboks 988, 2626 LILLEHAMMER
Besøksadresse: Kirkegata 76, 2626 Lillehammer
Telefon: 61 28 9000 • Nettsted: http://oppland.ksys.no
Under en stein
Produksjonsliste
Program

Under en stein

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

Har du løftet på en stein noengang og sett alt som kravler og kryper der? Disse småkrypene  skal vi se nærmere på sammen med Inger Lise Belsvik. Hun har laget alle tegningene i boka "Under en stein".

Lærerveiledning

Erna Osland har skrevet en fagbok om virvelløse småkryp, som for eksempel spretthale, saksedyr, løpebille, skrukketroll, tusenbein og skolopender. Mange dyr liker seg der det er mørkt og vått, og derfor gjemmer de seg under steiner. Her ligger de stille og tror at ingen vet om dem. Men så kommer du! Du løfter på en stein og straks ser du dem: billene, edderkoppene og makkene. Boka er illustrert av Inger Lise Belsvik og det er henne som tar elevene med på dette "forskningsverkstedet".

Bolk 1

Sammen med Inger Lise Belsvik ser elevene på boka ”Under ein stein”. Boka har spesielle litterære og visuelle grep som Inger Lise gjerne viser og deler med elevene. Vi studerer  fakta om insektene i boka; teller føtter og vinger og leser høyt sammen. Powerpoint av bildene gir oss store, tydelige detaljer, og elevene får lære om hvordan en illustratør jobber. Både research, teknikker og farger er viktige for å få fram egenarter på krypa. Hele vegen er elevene aktive med muntlige innspill, spørsmål og svar. De skal også notere ned idèer underveis til insektskapingen som skal foregå i bolk 2 .

Bolk 2 har Inger Lis planlagt slik:

"Nå skal vi velge oss et insekt å lage. Hva kan passe til vinger; tyll eller netting?

Hvordan får en fram de hårete beina til edderkoppen?

Skal insektet henge fra taket eller stå på bordet? Skal det være naturalistisk eller en fantasikreasjon?

Med doruller som utgangspunkt for kroppene velger vi materiale til insektene og går i gang, med læren og Inger Lise som kreative hjelperer. Kanskje blir vi ikke helt ferdige, men da fortsetter klassen i kunst- og håndverktimen siden.

Hvis det blir tid, skal vi til slutt skrive et dikt eller en liten historie på 4-5 linjer om insektet vårt. Elevene velger selv om de vil bruke fakta i diktet sitt, eller lage et fantasidikt der alt mulig kan skje."

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: DKS Oppland, Oppland fylkeskommune
  • Kunstnere/grupper: Inger Lise Belsvik
  • Idé/opplegg: Inger Lise Belsvik

Om kunstner / utøver / gruppe

Inger Lise Belsvik har illustrasjonsutdannelse fra Kingston University, England og fra Kunsthøgskolen i Oslo, og jobber og bor på Bryne i Rogaland. Hun har gjennom de siste 25 årene illustrert over 30 barnebøker, særlig billedbøker, diktsamlinger og fagbøker. Hun har vunnet Kulturdepartementets illustrasjonspris to ganger, samt en rekke priser i Årets Vakreste Bøker. Inger Lise formidler også litteratur og illustrasjon, både gjennom Den Kulturelle Skolesekken og ved høgskoler med  foredrag og verksted for barn og voksne.

Multimedia og vedlegg

Bilder

Eggekartongfjes
Spretthale
Med rosa vinger
Insektproduksjon
Inger Lise Belsvik
Kunstarter i samspill
Trinn: 3 - 4
Praktisk informasjon
Kontaktperson produksjon
Om turné: Jofrid Sørskog, tlf. 612 89 207
Programlengde
90 minutter
Maks publikumsantall
30
Arena / rom
Klasserom, gjerne kunst- og håndverksrommet
Workshop
ja
Annet utstyr
Det trengs lerret og projektor i rommet.Elevane må ha basis kunst- og håndverksutstyr, som sakser, lim, skrive- og tegnesaker. Og de må ha med 3 - 4 dorullkjerner hver!
Oppriggingstid
30 min.
Nedriggingstid
15 min.
Merknad
I denne produksjonen gjør vi spesielt oppmerksom på at alle elevene må ha 3 - 4 dorullkjerner til rådighet. Begynn å spare i tide!
Læreren må være med og assistere. Klassen bør ha gjort seg kjent med boka og temaet på forhånd.
Inger Lise Belsvik tar kontakt med skolen i god tid før besøket for å sikre at alt praktisk er på plass. Kulturkontakten har ansvar for å finne egnede rom, videreformidle nødvendig informasjon og orientere skolens elevarrangører.Alle voksne som blir involvert i dette besøket, må i god tid få et eksemplar av denne lærerveiledningen. Skolens kulturkontakt eller elevarrangører tar imot utøverne når de ankommer skolen.
Lykke til med besøket!
Lenker
Arrangører
Arrangert av:
DKS Oppland, Oppland fylkeskommune