Tilbake
Erik Berg
Skriv ut

Kjærlighet, intriger, livet og døden

I samarbeid med Den Norske Opera & Ballett vil Den Kulturelle Skolesekken i Oppland tilby Opera og Ballett på timeplanen til elever i videregående skole. Transport og billetter blir dekket av DKS. Klassene som deltar får et besøk fra Operaen på forhånd, og omvisning i Operaen før forestilling. Det er to forskjellige oppsetninger som vises, Anna Karenina og Madama Butterfly. 

Anna Karenina

«Anna Karenina er ikke bare en roman om familier, men om et helt samfunn, med spor av den russiske revolusjonen, til og med kommunismen. Den er et mesterverk.» Det sier Christian Spuck, den tyske koreografen som i 2014 skapte en karakterdrevet klassisk ballett av Anna Karenina.

Christian Spuck har valgt å tonesette balletten med musikk av den russiske komponisten Sergej Rakhmaninov og polske Witold Lutosławski. Musikken spilles av klaversolist Håvard Gimse og Operaorkestret, i tillegg tolkes et knippe av Rakhmaninovs russiske folkesanger av mezzosopran Ingebjørg Kosmo.

Link til Anna Karenina https://operaen.no/forestillinger/anna-karenina-ballett/

Madama Butterfly

En ung, japansk jente møter en amerikansk marineoffiser – hun med en drøm om den amerikanske friheten, han med en lengsel etter det eksotiske Østen. Men er det egentlig snakk om kjærlighet, eller å trekkes mot det som er annerledes? Madama Butterfly handler om kulturkræsj og knuste drømmer, satt til Puccinis vakre musikk.

Link til Madama Butterfly https://operaen.no/forestillinger/madama-butterfly-opera

Skolebesøk 

I forkant av at skolens elever reiser til Oslo for å se forestillingene, vil en formidler fra operaen komme til skolene og holde en introduksjon om den spesifikke forestillingen, og generellt om opera og ballett.

Omvisning

I forkant av forestillingen blir elevene med på omvisning i Operahuset. Starttider i turneplanen er derfor satt opp en og en halv time før selve forestillingen begynner. 

Kontaktinformasjon

For generelle henvendelser så kan produsent Thor Kvande kontaktes. Gabrielle Tillson jobber ved Den Norske Opera og Ballett og kan kontaktes vedrørende gjennomføringen av omvisning, besøket i operaen og forestillingen. Kontaktinformasjon finnes i høyre fane på denne siden. 

Transport

Skolene bestiller selv transport vi buss. Faktura sendes Oppland fylkeskommune med referanse Opera og Thor Kvande. Vi kan i enkelte tilfeller bestille tog til elevene. 


Læreplanmål

Faglige kjerneelementer kan være kunnskapsområder, metoder, begreper, tenkemåter og uttrykksformer. Det er kjernen, de store ideene eller det mest sentrale i fagene som elevene skal kunne etter endt grunnskole eller endt videregående opplæring. Kjerneelementene er gyldige etter fagfornyelsen høsten 2020. Her er forslag til kjerneelementer dere kan jobbe med i forbindelse med denne produksjonen.  

Norsk

  • Tekst i kontekst
  • Kritisk tilnærming til tekst

Språklig mangfold Musikk:

  • Oppleve musikk
  • Kulturforståelse

Historie

  • historiebevissthet 
  • utforskende historie og kildekritisk bevissthet 
  • historisk empati, sammenhenger og perspektiver 
  • mennesker og samfunn i fortid, nåtid og framtid

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: DKS Oppland, Oppland fylkeskommune
  • Kunstnere/grupper: Den Norske Opera & Ballett

Om kunstner / utøver / gruppe