DKS Oppland, Oppland fylkeskommune
Postadresse: Postboks 988, 2626 LILLEHAMMER
Besøksadresse: Kirkegata 76, 2626 Lillehammer
Telefon: 61 28 9000 • Nettsted: http://oppland.ksys.no
Å, visste du bare (Eline H. Wendelbo og Arnhild Vi...
Produksjonsliste
Program

Å, visste du bare (Eline H. Wendelbo og Arnhild Vik)

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

Bjørnstjerne Bjørnson var en sterk og viktig stemme i sin samtid. Både som forfatter og som en politisk og sosialt svært engasjert person bidro han til å forme det moderne Norge. Forestillingen tar utgangspunkt i Bjørnsons romaner, korte fortellinger og dikt. Framføringen blir innimellom avbrutt av sitater fra Bjørnsons taler og konfronterende postulater, samt av musikalske innslag. Forestillingen ønsker å gjøre elevene kjent med Bjørnsons liv, diktning og meningsytringer.

Tittelen Å, visste du bare er hentet fra et av Bjørnsons dikt som handler om at alle har et valg. Bjørnson hadde vilje til handling og forandring, og han uttrykte ofte sine sterke meninger i taler. Lytter dagens unge til taler? Hva med Malala Yousafzais fredspristale? Utdrag fra hennes tale inngår i forestillingen. Slik knyttes en sterk stemme fra fortiden opp mot en ung sterk stemme fra vår tid, - her og nå!

Klassen deles i to. Den ene gruppen ser en 20 minutter lang film om Bjørnstjerne Bjørnson, mens den andre gruppen opplever en 45 minutter lang forestilling i Bjørnsons stue på Aulestad. Deretter bytter elevene.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: DKS Oppland, Oppland fylkeskommune
  • Kunstnere/grupper: Eline H. Wendelbo og Arnhild Vik
  • Idé/opplegg: Eline H. Wendelbo og Arnhild Vik

Om kunstner / utøver / gruppe

Eline Holbø Wendelbo ble for første gang grepet av scenekunstens uttrykk da hun som 9-åring så forestillingen om Edith Piafs liv. Mye på grunn av denne opplevelsen ble hun skuespiller og scenekunstner. Hun er utdannet ved teaterhøgskolen CNSAD i Paris, og i Frankrike har hun medvirket i mange teateroppsetninger i egen gruppe, samt vært skuespiller i andres oppsetninger på små og store scener. Parallelt har hun i Norge vært medansvarlig for fem scenekunst-produksjoner.  Siste gang i Oppland var med «Stemmen», med tekster av Edvard Munch. Hun har flyttet hjem barndomsbyen til Lillehammer. For tiden jobber hun som teaterlærer i kulturskolen der. Hun fikk nylig Oppland fylkeskommunes arbeidsstipend 2015 for etablerte kunstnere for sitt arbeid med prosjektet «Begynne på nytt, igjen», hvor utgangspunktet er Edith Piafs sang « Non, je ne regrette rien».

I prosjektet Å, visste du bare, har hun ansvar for manus, regi og framføring

Arnhild Vik begynte å spille piano i treårsalderen, etter at en omreisende pianoselger lyktes i å selge familien et piano. Hun visste tidlig at musikk var det hun ville drive med. Etter mange års studier ved Norges musikkhøgskole og studier i London debuterte hun i Universitetets aula i Oslo. Hun har også diplomeksamen fra Norges musikkhøgskole. Arnhild har jobbet med musikk i forskjellige sjangre.  Ved siden av klassisk musikk har hun spilt på små og store teatre og musikaloppsetninger i inn- og utland. Hun har også komponert musikk til forskjellige anledninger. Bestillingsverk til Gausdal kulturskoles 15-års-jubileum, forestillingen ”Løft ditt hode” (dikt av Bjørnson), musikkteateret ” Det Gol en Gauk” (dikt av Ole Arnfinn Torgersrud)og Barnemusikalen” Oluffa” med Mari Maurstad som manusforfatter. Arnhild er ansatt ved Norges musikkhøgskole og Kulturskolen i Gausdal.

I prosjektet Å, visste du bare har Arnhild ansvar for tilrettelegging av musikken og eventuelt noen nye komposisjoner, samt framføring.

Å, visste du bare er deres første samarbeidsprosjekt.


Medvirkende

  • Eline H. Wendelbo og Arnhild Vik
  • Eline Holbø Wendelbo (Skuespiller)
  • Arnihild Vik (Pianist)

Multimedia og vedlegg

Bilder

Eline Holbø Wendelbo
Foto: Maihaugen, Aulestad
Faksimile fra GD 25.09.15
Foto: Avisa GD
Scenekunst, Litteratur
Trinn: VG1 - VG3
Turnéplan: Å, visste du bare
Praktisk informasjon
Kontaktperson utøver
Eline Holbø Wendelbo, elinehw@hotmail.com /   tlf. 917 07 462
Programlengde
1 time
Maks publikumsantall
60
Arena / rom
Egnet rom
Lydutstyr
Arnhild trenger piano. Oppmikking av Eline er nødvendig der rommet tilsier dette.
Litteratur
Et stygt barndomsminne av Bjørnstjerne Bjørnson
Nobeltalen til Malala Yousafzai
 
Merknad
NB! De som skal se forestillinga på Aulestad må ha på seg nok klær til ikke å fryse ute. Opplegget på PlanB er kun forestilling, ikke film - og gruppene blir ikke delt.
Lenker
Arrangører
Arrangert av:
DKS Oppland, Oppland fylkeskommune
Medvirkende
  • Eline Holbø Wendelbo (Skuespiller)
  • Arnihild Vik (Pianist)