DKS Oppland, Oppland fylkeskommune
Postadresse: Postboks 988, 2626 LILLEHAMMER
Besøksadresse: Kirkegata 76, 2626 Lillehammer
Telefon: 61 28 9000 • Nettsted: http://oppland.ksys.no
Om bare lyseblå kunne bli superhelt (Katja Lindebe...
Produksjonsliste
Program

Om bare lyseblå kunne bli superhelt (Katja Lindeberg produksjoner)

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

I "Om bare Lyseblå..." møter du Lyseblå. Han er redd, men det er det ingens om vet. I skolegården står han ofte alene, han får ikke være med når de andre spiller fotball fordi han er for dårlig. Han får heller ikke være med når de leker superhelter, for Lyseblå liker jo bamser og gråter bestandig. Noen ganger ødelegger han for de andre barna når de leker. Han bråker i timene og plager dem som er pingler. Det er bedre enn å bli mobbet selv.

Lyseblå tør ikke snakke med lærerne, for mamma og pappa blir så lei seg. Innerst inne vil Lyseblå være en superhelt, slik at lærerne og de andre ungene skal se at han også får til noe - og ikke bare er en pyse og en dott i universet.

Hva vil det si å være gutt i dag? Kan det være problematisk på noen måte? Hvilke spilleregler finnes? Hva skjer når en klovn mislykkes i å være "gutt". I forstillingen undersøker de mekanismene som gjør at noen barn faller utenfor og hvordan det er å være de barna. Lyseblå er en gutt som mobber, men som også blir mobbet selv. Han er sint, vanskelig å ha med å gjøre og veldig usikker på seg selv. Hvordan blir disse barna møtt?

Om bare Lyseblå... er en annerledes heltehistorie, fortalt gjennom en klovn som heter Lyseblå. Forestillingen vrir og venter på superheltreferanser, kjønnsstereotyper og ideal, for å lage en helt egen - og ny, heltehistorie.

Lærerveiledning

Forberedelser / etterarbeid "Om bare Lyseblå kunne bli superhelt"

Snart kommer forestillingen "Om bare Lyseblå kunne bli superhelt" til skolen deres. Vi gleder oss til og dra på turne i Oppland og møte lærere og elever. Det er laget en liten teaser om forestillingen med både utdrag fra forestillingen og med intervju av oss på 5 minutter. Gjerne se den. Link til denne ser dere helt nederst i vinduet.

Det følger med et pedagogisk opplegg til forestillingen (VEDLEGG), som vi blir veldig glade hvis dere leser igjennom. Forestillinga handler om en liten gutt som blir mobba og vi har opplevd at barna vi spiller for blir veldig engasjert i forestillinga og at de også kan oppleve sterke følelser knytta til historien både under og etter forestillinga. Er barna forberedt før de skal på forestilling og får mulighet å bearbeide den etterpå, tror vi at opplevelsen blir enda bedre. Etter forestillingen som varer 50 min, så tar vi gjerne en liten samtale med barna, der de får lov og stille skuespilleren spørsmål.

Vi vil at lærerne sitter sammen med ungene så lærerne kan passe på, både hvis det blir urolig eller hvis noen blir redde.

Om forestillingen:

Tenk om man kunne være en superhelt i en superheltverden i en annen himmelgalakse. Man var uovervinnelig. Ingen kunne gjøre deg noe vondt.

I "Om bare Lyseblå kunne bli superhelt" møter du den lille klovnen Lyseblå. Han er 7 år og går på skolen sånn som dere. Han er redd, men det er det ingen som vet. I skolegården står han ofte alene. Han får ikke være med når de andre guttene spiller fotball, fordi han er for dårlig. Han får heller være med når de leker superhelter, for Lyseblå liker jo bamser og gråter bestandig. Noen ganger ødelegger han for de andre barna når de leker. Så bråker han i timene og plager de som er pingler. Det er bedre enn å bli mobba selv. Lærerne tørr han ikke snakke med, og mamma og pappa blir så lei seg. Innerst inne drømmer Lyseblå om å være en superhelt slik at lærerne og de andre ungene skal se at han også får til noe og ikke bare er en pyse og en liten dott i universet. En superhelt gir aldri opp!

Katja Brita Lindeberg redefinerte det rosa jenteuniverset i barneforestillingen «Om bare Rosa kunne trylle». Denne gangen retter hun blikket mot forventningene vi møter små gutter med, i alt dets superheltfokus og idrettsstjernedyrking. Hva er spillereglene, og hva skjer med dem som ikke klarer å spille med? Hva er det som gjør at noen faller utenom? Hva er det som gjør at klovnen Lyseblå, mislykkes i å være gutt?

Last ned:

Om utøvere og produsenter

Norsk scenekunstbruk
 • Arrangert av: DKS Oppland, Oppland fylkeskommune
 • Kunstnere/grupper: Katja Lindeberg produksjoner
 • Produsent: Katja Lindeberg Produksjoner
  Co-produsent: Teaterhuset Avant Garden

  Ansvarlig produsent for DKS Oppland, Vilde Kamfjord
 • Idé/opplegg: Katja Lindeberg

Om kunstner / utøver / gruppe


Medvirkende

 • Katja Lindeberg produksjoner
 • Dagfinn Tutturen (Skuespiller)
 • Oscar Udbye (Tekniker)
 • Katja Lindeberg (Manus, regi, produsent)

Multimedia og vedlegg

Bilder

Om bare lyseblå kunne bli superhelt
Foto: Elen Sonja Klouman
Klipp fra forestillingen
Klipp fra forestillingen

Video/Lyd

Scenekunst
Trinn: 1 - 4
Praktisk informasjon
Programlengde
50 min + 5 min samtale
Maks publikumsantall
110
Arena / rom
Gymsal/ annet egnet rom.
Workshop
Nei
Bærehjelp
ja
Oppriggingstid
120 min.
Nedriggingstid
60 min.
Strøm
Ja
Merknad om publikumsplassering
Rigges på gulv med publikum på matter/ benker/ stoler i amfi
Scenebredde i meter
8
Scenehøyde i meter
4
Scenedybde i meter
8
Må blendes
Ja
Merknad
Praktiske ting i forbindelse med besøket:
VI TRENGER ET MØRKT ROM, BLENDAI forestillinga bruker vi skygger på veggene. De kommer ikke fram hvis det er lyst i rommet. Sjekk om gymsalen kan mørklegges eller finn ut av hvordan dette skal gjøres. Med kun litt lys inn i rommet, forsvinner også skyggene og de trengs for å fortelle historien.(Vi trenger et spilleareal på minimum 8 x 8 meter og 3 meter i taket.)Vi kommer til skolen 2 timer før første forestilling. Det er to stykker på turne. Vi har med store flighter med lys og lydutstyr, samt scenografi, så det er fint om dere viser oss enkleste veien inn til lokalet. Kan dere stille med bærehjelp blir vi glade.Vi trenger og låne en gardintrapp og behøver 3 - 4 stikk-kontakter med strøm som tas fra ulike kurser. Hvis det ikke finnes så mange i lokalet, kan man trekke støm fra andre rom. Vi har med skjøtekabel. Fint om noen fra skolen vet og kan vise oss.Barna sitter på stoler, benker og matter og vi vil at lærerne sitter sammen med ungene så lærerne kan passe på, både hvis det blir urolig eller hvis noen blir redde.
Lenker
Arrangører
Arrangert av:
DKS Oppland, Oppland fylkeskommune
Produsent:
Katja Lindeberg Produksjoner
Co-produsent: Teaterhuset Avant Garden

Ansvarlig produsent for DKS Oppland, Vilde Kamfjord
Norsk scenekunstbruk
Medvirkende
 • Dagfinn Tutturen (Skuespiller)
 • Oscar Udbye (Tekniker)
 • Katja Lindeberg (Manus, regi, produsent)