Tilbake
Den vitruviske mann er en proporsjonsstudie fra skisseblokka til Leonardo da Vinci som ble laget rundt år 1487. Tegningen viser en naken mannskropp forfra med utslåtte armer og rette bein innskrevet i en sirkel og et kvadrat. Motivet illustrerer en tekst av den romerske arkitekten Vitruvius der han skriver om geometri og menneskekroppens proporsjoner (relative størrelsesforhold). Høyden til kroppen er beregnet til åtte hoder.
Henri Matisse
M. Sotomayor
Carina Gjelsvik
Carina Gjelsvik
Skriv ut

Akt

Akt er i billedkunsten betegnelsen på en fremstilling i tegning, grafikk, maleri, skulptur eller fotografi av et nakent menneske. Akt er i dag en del av utdanningen i tegning og maling på alle kunstskoler og det er en av de mest konkrete måtene på å øve på observasjon og på å tegne. Det er en øvelse i å se form, bevegelse, anatomi, proporsjoner, perspektiv, forkortelse i kroppen og hvordan lys og skygge bygger opp former. Mange av kunsthistoriens mest kjente verk er aktfremstillinger og kroppen har vært et sentralt motiv gjennom hele kunsthistorien og er det fortsatt i dag.

Gjennom å tegne fra det levende vil elevene gjennom denne workshopen observere, oppleve og delta i en av de mest grunnleggende kreative prosesser igjennom tidene. Å tegne er en hjerne-hånd reaksjon hvor kroppen tolker det en ser inn i linjer og streker. Gjennom å tegne kroki – som er raske skisser, vil elevene trene opp sine tolkings, forenklings og abstraheringsevner. Elevene vil også få en gjennomgang av kroppen og varierende kroppsidealer illustrert gjennom kunsthistorien.

Ensidige kjønnsidealer, utdaterte kjønnsroller, unødvendig seksualisering og retusjerte idealer er noe dagens ungdom forholder seg til daglig.  

Sosiale medier er i dag en utbredt kanal for barn og unge. Trendene viser at «Snapchat» er den mest populære plattformen for målgruppen. Samme plattform ligger også som toppkandidat til å motta årets «Gullbarbien» fra ungdomsorganisasjonen Press. Prisen skal være en motvekt til kroppspress og deles ut til den aktøren som «er best til å få ungdom til å føle seg verst»!

I denne produksjonen ønsker vi å være en motvekt til perfeksjonssamfunnet barn og unge lever i. Her møter elevene en naken kropp i en ikke retusjert, ikke seksualisert kontekst. Ingen glitter, ingen glam. En vanlig kropp, en vanlig person – i en tegneøvelse som har vært vanlig helt siden klassiske historie.

​​​​​​​

Læreplanmål

Faglige kjerneelementer

Naturfag:

  • Kropp og helse

Samfunnskunnskap (vgs):

  • Identitet og livsmestring

Historie (vgs):

  • Mennesker og samfunn i fortid, nåtid og fremtid

Kunst og håndverk

  • Håndverksferdigheter
  • Kunst- og designprosesser
  • Visuell kommunikasjon
  • Kulturforståelse

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: DKS Oppland, Oppland fylkeskommune
  • Kunstnere/grupper: Sigrid Blekastad og Lars Audun Skjåk Stokka
  • Produsent: Carina Gjelsvik. Produsent for Visuell kunst. DKS Oppland Fylkeskommune
  • Idé/opplegg:  Carina Gjelsvik (produsent for visuell kunst i DKS Oppland) og Sigrid Blekastad

Om kunstner / utøver / gruppe

Sigrid Blekastad bor og jobber i Vågå. Hun har en Master of Fine Art i glassdesign og har jobbet med tegning gjennom varierende formspråk i mange år. Kroki og akt-tegning er hennes favoritt og hun ser øvelsen som den beste for øye-håndkoordinasjonen. Sigrid mener alle har god nytte av akt, og hun ser øvelsen som relevant for flere yrkesgrupper, blant annet kunstnere, designere, leger, snekkere og spillutviklere. Sigrid har undervist i akttegning i mange år og hun gleder seg over å introduserer tegneøvelser til nye tegnere.

Randi Liliequist er billedkunstner utdannet fra Kunsthøgskolen i Oslo. Hun jobber hovedsaklig med todimensjonale fargetrykk og tegning i tillegg til objekter og installasjoner. Hun lager også  kostymer. Mange års arbeid i diverse sammenhenger; med teater, som kurator, med kunstformidling, kurs, workshops som kreativ agent i  DKS , Riksutstillinger, Nasjonalmuseet, Kulturskole, Kunstsenter o.l. har gitt Randi Liliequist bred erfaring med å involvere andre i kunstneriske prosesser.

Lars Audun Skjåk Stokka, Aktmodell, 27 år og bor i Oslo. Jobber til daglig som klatreinstruktør og personlig assistent. 

Maria Frag Øverjordet, Aktmodell, 31 år og bor i Oslo. Maria jobber til daglig som klatreinsturktør.