Tilbake
© 2010 Studio Ghibli NDHDMTW
© 2010 Studio Ghibli NDHDMTW
© 2010 Studio Ghibli NDHDMTW
© 2010 Studio Ghibli NDHDMTW
Skriv ut

Det magiske kinomørket (1. til 4. klasse)

I Det magiske kinomørket møter elevene filmen i dens rette element. Kinoens brede lerret, gode lyd og myke seter. Vi blir tatt med på en reise gjennom kinohistorien, fra den første norske kinoen ble åpnet i 1904, til dagens høyteknologiske visningsarenaer. Hva er egentlig en kino? Og hvorfor skal vi se film på kino, nå som skjermene foran sofaen hjemme blir større og større, og filmutvalget på internett er tilnærmet uendelig?

Etter den kinohistoriske reisen (varer ca 20 minutter), introduseres den japanske animasjonsmesterverket "Arriettas hemmelige verden", som varer i 1 time og 34 minutter.

"Ariettas hemmelige verden"
Under gulvet i et stort vakkert hus, i en magisk gjengrodd hage, bor bittelille Arrietta på 14 med sine like små foreldre. I huset bor en gammel dame som er lykkelig uvitende om sine leieboere. Alt de eier lager de fra ting de har lånt. Vann, mat, strøm og møbler. Bord, stoler og kjøkkenredskaper. De låner bare litt hver gang, så ingen skal legge merke til det. Men å leve i skjul er ikke så lett. Derfor er livene deres alltid fulle av fare og spenning.

En dag flytter huseierens hjertesyke barnebarn Johs inn i huset for en periode. Arriettas foreldre har alltid advart henne: Blir man sett av et menneske, må man umiddelbart flytte. Men Arrietta hører ikke etter og gutten oppdager henne. Det går ikke lang tid før vennskapet mellom Johs og den lille lånerjenta blomstrer.

"Arriettas hemmelige verden" en fantastisk barnefilm fra velkjente Studio Ghibli som står bak en rekke fantasirike og forseggjorte animasjonsfilmer, bl.a. "Chihiro og heksene" og "Min nabo Totoro".

Se trailer her: https://www.filmweb.no/trailere/article869833.ece
Les mer om filmen her: https://www.filmweb.no/film/article910371.ece

Se også det veldig gode filmstudiearket (i høyre spalte), med forslag til aktiviteter og oppgaver knyttet til filmen.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: DKS Oppland, Oppland fylkeskommune
  • Kunstnere/grupper: Montages v/ Lars Ole Kristiansen
  • Produsent: Thomas Bjerke: 93 09 33 79
  • Idé/opplegg: Lras Ole Kristiansen og Thomas Bjerke

Om kunstner / utøver / gruppe

Montages
[mŏn-täzh]

- av og for oss som elsker film

Montages er et norsk nettmagasin om film, som siden lanseringen 1. april 2009 har arbeidet hardt for å realisere målsetningen om å gi norsk filmoffentlighet et møtested hvor kjærligheten til alle som elsker film i Norge tas på alvor og dyrkes.

I alle dens former er film vår tids viktigste kulturuttrykk, men fremdeles blir ofte omtalen av film i norske medier forenklet og marginalisert. Montages er en arena for lidenskapelige og kunnskapsrike samtaler om film. En kanal der filmmediet står i fokus, diskuteres og analyseres. Fritt for tabloide forstyrrelser eller politiske hensyn. For Montages er det filmen, og filmen alene, som står i høysetet.

Innholdet på Montages holder en høy faglig standard, med en klar personlig stemme der interesse for filmen eller temaet skinner gjennom. Leserne oppmuntres til å delta aktivt som bidragsytere, gjennom engasjerte diskusjoner på nettsiden, og i sosiale medier.

Tre stikkord for Montages sitt forhold til film: engasjement, forståelse og lidenskap.