Tilbake
Foto/Copyright: Paradox Rettigheter AS / Nordisk Film Distribusjon
Foto/Copyright: Agnete Brun
Foto/Copyright: Erik Burås
Skriv ut

Utøya 22. juli

Spillefilmen "Utøya 22. juli" handler om dagen vi aldri glemmer, men vanskelig kan forstå.

En stor mengde fakta fra AUFs sommerleir 22.juli 2011 er allerede gjengitt i rettsaker, bøker og media. Men de færreste av oss vet mye om den ufattelige panikken og forvirringen som oppstod, eller de umulige valgene ofrene ble stilt overfor. En terror som påførte så mange en frykt og sorg de må leve med resten av sitt liv.

UTØYA 22. JULI er skrevet på bakgrunn av vitneskildringer og kjente fakta, og skapt i tett dialog med flere overlevende. Av respekt for ofrene og deres pårørende, er karakterer og enkeltopplevelser oppdiktet. I filmen møter vi Kaja (18) og hennes venner på sommerleiren, og ser hendelsene slik de kunne ha sett ut for noen på øya. Filmen starter når ungdommene, sjokkerte over bombeangrepet i Oslo, betrygger sine pårørende med at de er langt unna. Den trygge atmosfæren brytes da skudd høres. Så følger vi Kaja i hennes kamp for å overleve – minutt for minutt.

Mye av det som har vært skrevet og sagt i media har handlet om terroristens manifest, dom, soningsforhold og navnebytte. Spillefilmen UTØYA 22. JULI ønsker å beskrive ungdommens kamp for å overleve det ubegripelige, og bringe oppmerksomhet tilbake til ofrene; de drepte og de som overlevde, deres pårørende, familier og etterlatte.

Visningen rammes inn av Lars Ole Kristiansen fra det internasjonalt annerkjente filmmagasinet Montages. Det vil være mulig med spørsmål fra publikum, enten direkte i kinosalen, eller spørsmål som på forhånd er sendt inn til Lars Ole Kristiansen.

"Utøya 22. juli" har 15 års aldersgrense.


"Å skrive dette manuset er noe av det skumleste vi har gjort. Men det føltes heller ikke riktig å si nei, for filmen er et ærlig forsøk på å fortelle ofrenes historie. Kunstnerisk bearbeidelse av et av våre største nasjonale traumer er viktig og riktig, men vi har hele tiden vært klar over at det ville bli krevende. Derfor er denne anerkjennelsen først og fremst en lettelse".

- manusforfatterne Siv Rajendram Eliassen og Anna Bache-Wiig


"Deres opplevelse av denne politiske terroren kan vanskelig beskrives med ord. Jeg håper filmen kan bidra til vår medfølelse og omsorg for dem som er tilbake, og skape større forståelse for hvordan tilfeldighetene rådet over alles skjebner i det kaoset som oppstod da ondskapen slo ned".
- regissør Erik Poppe


Se lenkene tilknyttet filmen (høyre spalte), blant annet med filmstudieark.


Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: DKS Oppland, Oppland fylkeskommune
  • Kunstnere/grupper: Lars Ole kristiansen, Siv Rajendram Eliassen og Anna Bache-Wiig
  • Produsent: Thomas Bjerke - thomas.bjerke@oppland.org eller 93093379
  • Idé/opplegg: Thomas Bjerke og Lars Ole Kristiansen

Om kunstner / utøver / gruppe