Tilbake
Hjerleid
Hjerleid
Hjerleid
Hjerleid
Skriv ut

Smiing; en magisk egenskap!

I tidligere tider ble kunsten å smi sett på som en magisk egenskap. Smiing er en tusenårig gammel kunst hvor smeden i stor grad jobber på samme måte i dag som de gjorde da smiing oppstod.

Denne dagen møter elevene smeder fra Hjerleid og hver enkelt får selv erfare magien gjennom testing av egne smedegenskaper under kyndig veiledning. For å smi trenger du bare en esse – et slags fat som du varmer opp kull i – en ambolt, som du bruker når du slår på det glødende jernet, en hammer, en tang, kull og jern.

Smijernskunsten kan spores tilbake til jernalderen, da jern ble brukt i våpen og redskaper. På 1500-tallet fikk smijernskunsten en oppblomstring, særlig i Spania som hadde kolossale kor-gittere i renessansestil. Etterhvert fikk smijernskunsten en betydelig plass som dekorativ kunstform hvor smijern ble brukt i møbler og dekorative utsmykninger. I Norge er særlig Gerhard Munthe og Gustav Vigeland kjent for sin bruk av smijern.

Tradisjonelt håndverk er en del av vår immaterielle kulturarv og dagens smeder bidrar med å videreføre våre gamle håndverkstradisjoner. Myndighetene har slått fast at det er viktig å videreføre gamle håndverksfag både ut fra næringspolitiske og kulturelle begrunnelser.

Lærerveiledning

Husk bomull!

Elevene må ta på seg 100% bomullsklær denne dagen! Dette er fordi materialer som fleece og syntetiske stoffer ikke tåler gnist og kan lett brennes hull i.  De vil få utdelt verneutstyr som vernebriller og hørselsvern. Alle elever med langt hår må sette det i en strikk.   

Smiingen vil foregå utendørs og det er viktig å kle seg etter været.

Produksjonene i DKS skal være til for alle elever. Dersom dere har behov for tilpasning for å kunne inkludere alle, ta kontakt med turnélegger Jofrid Sørskog: jofrid.sorskog@oppland.org

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: DKS Oppland, Oppland fylkeskommune
  • Kunstnere/grupper: Hjerleid skole og handverkssenter

Om kunstner / utøver / gruppe

Denne dagen møter elevene en lærer og en lærling fra smedlinja fra Hjerleid. Hjerleid skole og håndverkssenterer en samlokalisering for kulturbaserte næringer på Dovre. De tilbyr blant annet utdanning innen treskjærer og smed. De tilbyr også et bredt utvalg av kortere kurs i teknikker som lasering, maling, tredreiing og verktøysliping.