Tilbake
Lillehammer Kunstmuseum/Maihaugen
Skriv ut

Var alt så mye bedre før?

Norsk kunst-, kultur- og litteraturhistorie henger tett sammen. I løpet av 1800-tallet blir det Norge vi kjenner i dag, til. Ved siden av å lese om denne historien kan en vandring i hus og bilde øke forståelsen og innsikten i en svært spennende periode i norsk kultur- og samfunnsliv. For hvordan var det egentlig i «gamledager»? Var det som de sier, at alt var så mye bedre før? 


I løpet av 2,5 timer får elevene se de originale verkene fra nasjonalromantikken og realismen i Lillehammer Kunstmuseum og bli med på en vandring med levendegjøring på Maihaugen, der de også blir utfordret til å lage 2019-versjonen av et kjent verk fra perioden i historisk riktig miljøer.

Dette tilbudet passer godt for skoleklasser med litt reisevei, som ønsker å få mest mulig ut av en dag på Lillehammer.  

Lærerveiledning

Var alt så mye bedre før? Nope! er et fint supplement til undervisningen som finner sted på skolen, enten som en introduksjon til eller oppsummering av litteratur- eller samfunnshistorien fra 1800 til begynnelsen av 1900-tallet. Plutselig blir «den gang da», for en kort stund, til «her og nå». 

TIDSPLAN

Gruppe 1

Lillehammer Kunstmuseum

10:00: omvisning

10:45: avgang Maihaugen

11:00: spise

11:30: vandring

13:00: avreise Maihaugen


Gruppe 2

Maihaugen

10:05: vandring

11:30: spise

12:00: avgang Lillehammer Kunstmuseum

12:15: omvisning

13:05: avreise Lillehammer Kunstmuseum

Bussen slipper først av gruppe 1 på Lillehammer Kunstmuseum og kjører så gruppe 2 til Maihaugen. Gruppene må gå mellom museene i løpet av dagen (ca. 10 minutter). Gruppe 1 blir med bussen fra Maihaugen ved avreise kl. 13:00, for så å plukke opp gruppe 2 på Lillehammer Kunstmuseum kort tid etter.

Skolen bestiller selv buss . faktura sendes via EHF til Opland fylkeskommune . Organisasjonsnummer er: 961 382 335. Merk faktura med: "Kulturenheten, Var alt så mye bedre før". 

Læreplanmål

Faglige Kjerneelementer

Norsk:

  • Tekst i kontekst
  • Språklig mangfold

Samfunnskunnskap:

  • Perspektivmangfold og samfunnskritisk tenking
  • Undring og utforskning

KRLE:

  • Utforsking av eksistensielle spørsmål og svar

Historie:

  • Mennesker og samfunn i fortid, nåtid og fremtid
  • Historisk empati, sammenhenger og perspektiver

Kunst og håndverk

  • Kulturforståelse
  • Visuell kommunikasjon

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: DKS Oppland, Oppland fylkeskommune
  • Kunstnere/grupper: Lillehammer Kunstmuseum og Maihaugen
  • Produsent: Carina Gjelsvik
  • Idé/opplegg: Maihaugen og Lillehammer Kunstmuseum

Om kunstner / utøver / gruppe

Lillehammer Kunstmuseum er regnet for å være et av landets mest betydelige kunstmuseer og ligger midt i Lillehammer sentrum. Museet har en kunstsamling med flere høydepunkter fra norsk kunsthistorie fra 1800-tallet frem til i dag. Museet viser opp til fem spesialutstillinger pr år, både med historisk kunst og samtidskunst. Til hver utstilling utgis det egenproduserte bøker. Museet har et bredt pedagogisk tilbud med blant annet omvisninger, foredrag og Kunstpauser. Gjennom Den kulturelle skolesekken tilbys også verkstedsundervisning for skoleelever.

Maihaugen er et museum på Lillehammer. Det åpnet på Maihaugen i 1904 under navnet De Sandvigske Samlinger, da Anders Sandvigs private samling ble kjøpt opp av Selskapet for Lillehammer bys vel. Anders Sandvig var en tannlege som fra 1887 hadde begynt å samle gamle gjenstander fra bondekulturen, folkekunst og håndverkeres verktøy, og etter hvert, i meget stor utstrekning, bygninger, hovedsakelig fra Gudbrandsdalen. Maihaugen var pionér blant de nordiske museene fordi samlingen fort ble omfattende og detaljert. Hele gårdstun og setre ble flyttet til museet.

I 2018 ble Maihaugen og Lillehammer kunstmuseum avdelinger i Stiftelsen Lillehammer museum.