Tilbake
Gyldendal forlag
Skriv ut

2019/20 Skamløs

Hvordan finner du egentlig deg selv når andre hele tiden forteller deg hvem du skal være?

Nancy Herz har sammen med Sofia Nesrine Srour og Amina Bile samlet inn historier fra jenter som har opplevd negativ sosial kontroll på kroppen. I Skamløs diskuterer de hvordan det er å bli konstant begrenset, korrigert og skambelagt, og deler sine egne erfaringer på veien mot skamløshet, samt sine beste hijab hacks.

Nancy Herz er en prisvinnende samfunnsdebattant, 22 år, menneskerettighetsforkjemper og skribent. Hun kommer til skolen for å snakke om hva unge selv kan gjøre for å fri seg fra den påførte skammen.

Skolene får tilbud om to ulike opplegg

Foredrag, en skoletime
Nancy snakker med elevene om det å ikke passe inn, å finne tilhørighet, og hvordan man kan bruke sitt engasjement for å skape forandring! Hun pleier å stille elevene spørsmål underveis og åpner opp for spørsmål på slutten. Dialogen med elevene kan gjøres gjennom tekniske hjelpemidler som appen Memento og lignende, fordi å kunne delta med mobilen bidrar til at flere tør å ta ordet. Opplegget tar utgangspunkt i boka Skamløs

Verksted, to timer
I løpet av verkstedet gjennomgås begrepene identitet og tilhørighet enda grundigere. Gjennom ulike øvelser må elevene reflektere rundt hvem de er og hvordan de lever i samspill med andre. Hvordan former identitet enkelte valg, og muligheten til å ta disse valgene?

Vi lever i et land hvor forskjeller øker, og hvor folk opplever ensomhet og utenforskap. Nyhetsbildet viser at det er de ekstreme stemmene som får platformer, og som får ta til ordet. Hvilken rolle spiller vi som er unge i dag i måten vi snakker om og med hverandre på, og spiller det egentlig en rolle?

Elevene skal reflektere rundt hvilke begrensninger og privilegier de har, samt hvordan deres identiteter påvirker måten de samhandler med andre og blir behandlet i samfunnet.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: DKS Oppland, Oppland fylkeskommune
  • Kunstnere/grupper: Nancy Herz

Om kunstner / utøver / gruppe