Tilbake
Kred. Trond Sverre Kristiansen
Kred. Elisabeth Jakobsen
Kred. Trond Sverre Kristiansen
Kred. Trond Sverre Kristiansen
Skriv ut

Bare en våt munn

"Dersom kvinner har mislyktes i å skape «allmenngyldig» kunst fordi vi er fanget i det personlige, hvorfor ikke da gjøre det «personlige» allmenngyldig og gjøre det til gjenstand for vår kunst?"  (Chris Kraus)

Med utgangspunkt i et tjuetalls rå og ærlige dybdeintervjuer med kvinner i ulike aldre og med ulike bakgrunner, har "Bare en våt munn” blitt til. Dette er en dokumentarisk teaterforestilling der scenekunstduoen Lindeberg/Nilsen undersøker den vestlige kulturens idéer om kvinnelighet og kvinnelig identitet. De spør hva som finnes bak vår egen iscenesettelse av oss selv - hva ligger i historiene vi aldri forteller? Forestillingen rammes inn av selvbiografiske tekster, kjønnssymbolikk og populærkulturelle klisjeer.

"Dette var sykt sterkt. Er det sant at det er ekte intervjuer?" (vgs-elev)

I forestillingen trer publikum inn i et "kvinnelighet" univers der klisjeene er tatt ut i det ekstreme. De to skuespillerene iscenesetter seg selv som gudinner – seksuelt frigjorte, behagfulle, vakre, omsorgsfulle, sterke og morderlige. De er selvutnevnte kvinnelig medium for den kvinnelige kollektive bevissthet. Universet fylles med mystikk, enorme hodeplagg og kjoler, gudinnedyrkelse, seksualitet, seksualiserte objekt og moderfigurer. Hva skal til, hva kreves og hva slags makt og privilegier får vi som kvinner gjennom å gå i møte med den heteronormative vestlige kulturens kvinneideal?

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: DKS Oppland, Oppland fylkeskommune

Om kunstner / utøver / gruppe

Katja Brita Lindeberg er skuespiller og regissør bosatt i Trondheim. Katja har etablert seg som en av de ledende scenekunstnerne i Norge innenfor teaterklovn. Hun får også oppmerksomhet internasjonalt for sin moderne klovneform som blander klovnemetodikk, teater- og performanceelementer. Katja ble tildelt Statens kunstnerstipend for perioden 2013 – 2015 og 2018 - 2019 og var i 2016 Fylkeskunstner i Sør Trøndelag fylke. 
 

Madeleine B. Nilsen er utdannet skuespiller fra teaterutdanning ved HINT. Hun debuterte på Trøndelag Teater allerede som 19-åring – som Ronja i Ronja Røverdatter i og har etter ent utdanning jobbet ved flere norske teatre og i det frie teaterfeltet. Sammen med Katja Brita Lindeberg har hun startet en scenekunstduo som ønsker å skape normkritiske visuelle scenekunstprosjekter.

Manus og medvirkende på scenen: Madeleine B. Nilsen, Katja Brita Lindeberg

Kostymer og scenografi: Sylvia Denais

Komponist: Martin Mulholland

Lysdesign: Eirik Brenne Torsethaugen 

Dramaturg/Teaterhuset Avant Garden: Guro Hustad Stugu

Markedsføring: Kristin Nordsæther 

Bidragsytere - workshopsholdere: Saila Hyttinen (tekstarbeid) og Ossi Niskala (arbeid med koreografi)

Co-produsent: Lokstallen og Teaterhuset Avant Garden 

 Støttet av: Norsk kulturråd, Fond for lyd og bilde, Fritt ord, Trøndelag fylke, Trondheim kommune, spenn.no, Fond for frilansere, Dramatikkens hus og Dansit