Tilbake
Susanne Jamtøy
Sofia Karyofilis
Skriv ut

Et møte med samtidskunst - Oppland kunstsenter

«KJENT/UKJENT»

I perioden 17. august til 15. september 2019 vises to utstillinger ved Oppland kunstsenter.

Begge utstillingene er laget spesielt til kunstsenterets lokaler og har derfor ikke vært vist tidligere.

Tekstilkunstneren John Raustein viser en massiv tekstil installasjon i senterets hovedgalleri, og metallkunstner Sofia Karyofilis viser nye arbeider i hamret metall i utstillingsrommet Glasskuben.

Elevene ønskes velkommen til å bli kjent med to spennende og svært aktuelle kunstnerskap innen materialbasert kunst. For Oppland kunstsenter er det viktig å vise frem kunsten slik den presenteres i gallerirommet, slik at elevene får oppleve samtidskunst innenfor en profesjonell ramme. Gjennom egenopplevelse og dialogbasert formidling får elevene møte kjente materialer i ukjente sammensetninger, godt blandet sammen med ulike praktiske oppgaver som de utfordres til å løse.  


Lærerveiledning

Produksjonene i DKS skal være til for alle elever. Dersom dere har behov for tilpasning for å kunne inkludere alle, ta kontakt med turnélegger Jofrid Sørskog: jofrid.sorskog@oppland.org


Læreplanmål

Faglige kjerneemementer

Kunst og Håndverk​​​​​​​

  • Visuell kommunikasjon
  • Kunst-og designprosesser

Samfunnsfag

  • Undring og utforsking

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: DKS Oppland, Oppland fylkeskommune
  • Kunstnere/grupper: John Raustein og Sofia Karyofilis utstilling formidles av Randi Liliequist.
  • Produsent: Carina Gjelsvik

Om kunstner / utøver / gruppe

John Raustein er en anerkjent norsk kunstner og kunsthåndverker som bruker tekstil som sitt hovedmateriale. Han utforsker tekstiltradisjonens og tekstilhåndverkets muligheter materielt, konseptuelt, teknisk og skulpturelt. Raustein mener at tekstiler innehar en unik evne til å bære på fortellinger, erindringer og minner. I utstillingen ved Oppland kunstsenter utforsker han tekstilkunstens posisjon i kunstens hierarki og dekker hele gallerirommet med tekstile materialer og former i en altomsluttende installasjon.

Sofia Karyofilis er utdannet ved Kunsthøyskolen i Oslo, og arbeider primært i metall. Hun hamrer frem skulpturer ved å modellere og strekke papirtynn kobberfolie til tyngdekraften innhenter dem. Hun er på leting etter det som befinner seg inne i massen, som danner grunnlaget for utformingen av skulpturenes karakter. Lik nysgjerrigheten for det ukjente i et kuriositetskammer, vil hun hente disse karaktertrekkene frem i en sammenheng der det underlige kan betraktes uhemmet. Hun sammenligner dagens digitale rom med hvordan objektene i kuriositetskamre ble tatt ut av sin opprinnelige sammenheng og satt inn i nye konstellasjoner og historier.

Formidler:

Randi Liliequister billedkunstner utdannet fra Kunsthøgskolen i Oslo og jobber med tekstile-trykk/collager, romlige installasjoner og tegning i tillegg til kostymer. Hun har lang erfaring i diverse sammenhenger; med teater, som kurator, med kunstformidling, kurs, workshops som kreativ agent, for Riksutstillingen, Nasjonalmuseet, Kulturskole, Kunstsenter, Filmskolen o.l. Dette har gitt henne bred erfaring med å involvere andre i kunstneriske prosesser.

Oppland Kunstsenter (OK) ble etablert i 1986 og er et regionalt senter og visningssted for samtidskunst. Samtidig er det også et kompetansesenter for offentlige kunst- prosjekter, og initierer kunstfaglige arrangementer og samtaler. Utstillingene og arrangementene representerer og bidrar til utviklingen av samtidskunstfeltet både lokalt, regionalt og nasjonalt. Oppland Kunstsenter er grunnlagt og styres av Billedkunstnerne i Oppland (BKO) og Norske Kunsthåndverkere Øst-Norge (NK-Øst), som inngår i det nasjonale nettverket «Kunstsentrene i Norge»(KiN).

Alle utstillingene ved OK er med profesjonelle nålevende kunstnere og kunsthåndverkere.

Oppland kunstsenter representerer et bredt spekter av ulike kunstnerskap og praksiser. På denne måten viser senteret frem hva kunstnere i dag tenker på og arbeider med.