Tilbake
Kransen av Sigrid Undset
Peer Gynt av Henrik Ibsen
Victoria av Knut Hamsun
Skriv ut

Store for små: Norgeslitteraturens store klassikere

Store for små – norske klassikere, er en fortellerforestilling med tre norske, litterære klassikere tilrettelagt for barn og unge. Du krøller deg sammen i godstolen, dras inn i fortellingen og glemmer tid og sted! Veien til gode leseopplevelser kan være tung, og da er det fint med et vennlig, lite dytt. Her er tre klassiske bokverk gjort om til muntlig fortelling som trollbinder elevene.

Fortellerne Sara Birgitte Øfsti, Tjodun Felland og Kristine Haugland tar med seg elevene inn i bøkenes magiske univers. Der møter de Kransen (Sigrid Undset), Peer Gynt (Henrik Ibsen) og Victoria (Knut Hamsun). Det handler om kjærlighet og utenforskap. Om skam og identitet.

Fortellerne kommer til skolen med hver sin lampe, en sekk med puter og pledd. De ominnreder og gjør klart til tre ulike forestillinger, som gjennomføres parallelt.

I samarbeid med lærerne finner vi tre hyggelige steder på skolen, som egner seg til fortellerstund. Det kan være alt fra bak scenen i gymsalen til et vanlig klasserom. Konseptet er fleksibelt og vi skreddersyr i møte med skolens rammer og behov.

Elevene, som på forhånd er fordelt på tre grupper, samles til felles oppstart og loddtrekning. Hvilke gruppe som skal få høre hvilke fortelling? Alle ”vinner” en fortelling og gruppene følger hver sin forteller. I etterkant er elevene breddfulle av inntrykk og trang til å dele, og fortellingene lever videre.

Lærerveiledning

I forkant må elevene deles i tre grupper (helst annerledes inndelt enn til "vanlig" - det fungerer best).

I tett dialog med lærerne, finner vi tre hyggelige kroker på skolen. Og er de ikke hyggelige fra før, så skaper vi dem om. Rommene må kunne lukkes og skjermes fra lyd så godt det lar seg gjøre. Publikum får sitte eller ligge på matter. Vi har med puter og pledd.

En omfattende lærerveiledning med forslag til forarbeid, faktaark m.m. sendes til skolen i god tid. Det er opp til lærerne om og når dette skal brukes. Ta kontakt med Sara Birgitte (kontaktinfo. i høyre kolonne) dersom dere ønsker flere eksemplar av lærerveiledningen.


_________________________________________________________________

Produksjonene i DKS skal være til for alle elever. Dersom dere har behov for tilpasning for å kunne inkludere alle, ta kontakt med turnélegger Jofrid Sørskog: jofrid.sorskog@oppland.org 

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: DKS Oppland, Oppland fylkeskommune
  • Kunstnere/grupper: Øfsti/Haugland/Felland
  • Produsent: Konseptet er utviklet ved Litteraturhuset Fredrikstad. 
    Store for små: Norgeslitteraturens store klassikere er utviklet i samarbeid med Pegasus (Norsk litteraturfestival) og Oppland fylkeskommune. 

Om kunstner / utøver / gruppe

Kristine Haugland har arbeidet med fysisk teater og fortellerkunst siden 2003. Bla med vært med De Eventyrlige Fabelfanter, Fabelakt, Norsk Fortellerforum, Andre Historier, Ung Fortellerscene og UPOLERT. Kristine arbeider hovedsakelig som utøvende scenekunstner og har turnert land og strand rundt med forestillinger for Dks.

Sara Birgitte Øfsti har vært utøvende forteller siden 1995. Hun har også undervist i Muntlig fortelling på HiOA, vært kunstnerisk leder for Fortellerfestivalen mm. Hun har turnert i DKS både for småtrinnet og videregående skoler. Hun er også høgskolelektor og prosjektleder på HiOA.

Tjodun Felland har jobbet som utøvende forteller siden 2003, og er med i fortellergruppa FabelAkt. Hun har turnert i DKS med forestillinger for barne- og ungdomsskole og i videregående. Hun jobber også med språkopplæring for voksne flyktninger.