Tilbake
F. Hendriksen
Bokomslag Asbjørnsen og Moe, 1874
Norsk teknisk museum-Digitalt museum.
Skriv ut

Jeg fant, jeg fant! - høsten 2019

Hva skjer når vi slutter å fortelle hverandre historier?
I ”Jeg fant, jeg fant” lurer forteller Gunn Inger Aareskjold på nettopp det.
Hun begynner med å fortelle eventyret om skilpadden som ville eie alle historier i hele verden. Han puttet dem på en flaske, holdt dem for seg selv, og da ble verden grå og fargeløs. Heldigvis mistet han dem, slik at alle slags historier igjen kunne fargelegge verden.

Gunn Inger forteller om hvordan historier i tidligere tider var helt nødvendig fordi nyttig lærdom var pakket inn i dem. Men ikke bare lærdom: Historier ble også brukt til trøst og til glede, og ble fortalt videre fra generasjon til generasjon. Samtidig setter hun fokus på hvor viktig det er å fortelle hverandre historier, også i dag. Hun ønsker å bevisstgjøre barna på den muntlige fortellertradisjonen.

I denne fortellerstunden får noen barn komme opp og trekke historier fra skreppa, og rope ” Jeg fant, jeg fant”, akkurat som Askeladden. Alle barna får svare ”Hva fant du nå, da”, akkurat slik som Per og Pål gjør i eventyret. Hver gjenstand som blir trukket fra skreppa er en historie som Gunn Inger forteller. Barna får høre om elefanten med for tynn hud, de får høre hvordan stjernene ble til, hvorfor frosker og slanger ikke leker sammen, og hvorfor grådighet ikke lønner seg. De får høre om prinsessen som rir av sted i en sølvskje med hvite mus i stedet for hester, og de får le av alle brødrene som ikke klarer å blåse ut lyset når de skal legge seg.

Avslutningsvis får alle barna med seg hver sin historie i form av en liten stjerne. Gunn Inger minner dem på at det er viktig å gi historien videre til noen de kjenner, slik at den slipper å dø på skilpaddens flaskebunn. ”Fordi den eneste måten å holde historier levende på, er å fortelle dem videre”.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: DKS Oppland, Oppland fylkeskommune
  • Kunstnere/grupper: Gunn Inger Aareskjold
  • Idé/opplegg: Gunn Inger Aareskjold

Om kunstner / utøver / gruppe

Gunn Inger Aareskjold er utdannet musikalartist fra Ballettakademiet i Gøteborg og har mellomfag i drama og teaterkommunikasjon og muntlig fortelling fra Høgskolen i Oslo og Akershus. Aareskjold har tidligere turnert for DKS ulike steder i Norge, og har lang erfaring som dramalærer.