Utforsk våre produksjoner og se hva som skjer!

Gå til kommune eller skole

DKS - Oppland

DKS Oppland, Oppland fylkeskommune

Postadresse: Postboks 988, 2626 LILLEHAMMER

Besøksadresse: Kirkegata 76, 2626 Lillehammer

Telefon: 61 28 9000

Antall produksjoner: 11

  • Alle
  • Grunnskole
  • VGS

BENDIK

Musikk, Trinn: 8-10
Sterke kontraster har alltid vært en viktig del av Bendiks univers. Det er en jente med en gutts navn. Det er såre tekster i mektig innpakning. Musikken drives av få musikere, men låter som et orkester.Siden Bendik, eller Silje Halstensen som hun egentlig heter, for alvor begynte å markere seg i 2012 har hun utgitt flere kritikerroste album og spilt hundrevis av konserter. Den hyppige turnévirksomheten kombinert med Siljes formidlingsevne har bidratt til å gjøre Bendik-konsertene til noe helt eget. Publikum og presse har latt seg rive med av henne og bandet, og i både 2013 og 2015 ble Bendik nominert til årets liveartist under P3 Gull.Parallelt med å være i studio slapp Bendik i fjor låten «Perfekt», som er på stø kurs mot platinatrofé. Men det er nå hun for alvor skal begynne å vise hva hun har jobbet med den siste tiden.I løpet av det neste året skal hun slippe hele to minialbum. Første singel, «Din hånd», ble sluppet 14. juni og ble umiddelbart listet på NRK P3.Skolekonserten varer ca en halv time og publikum kan forvente å høre ny pop i norsk språkdrakt.www.bendikofficial.comwww.instagram.com/bendikofficialwww.facebook.com/bendikofficial

Brødrene Masai

Scenekunst, Trinn: VG1-VG3
Lillebror Mayombe fikk som 8-åring lov til å følge storebror og danselærer Jomo på jobb, og fikk lære alle koreografiene hans. Deretter har brødrene vært adskilt, på hver sin side av verden, i en årrekke. Men nå møtes de endelig igjen - som dansere på scenen.Jomo har reist verden rundt, vært dansepedagog ved Det kongelige Teaters Ballettskole i Danmark, og jobber nå med dans i Norge. Mayombe har blitt kåret til "sambakongen" av karnevalkomiteen i Rio de Janeiro, Brasil, og har brukt livet til å utforske brasiliansk kultur og dans.Elevene får først møte brødrene i en workshop, der de får eksperimentere med ulike dansestiler, og lage elementer som senere brukes i forestillingen. Workshopen går over i en forestilling der elevene, i samspill med de to dansende brødrene Jomo og Mayombe, tar del i et stort, livlig karneval.

Fake News - fra Snorre til Trump

Kulturarv, Trinn: 8
Har du hørt om Klubbeslaget på Hundorp? Hvis ikke har du sikkert hørt om Olav den hellige. Men hvem var Olav, og hva er egentlig sannheten om denne mannen? Var han skurk eller helgen, hva er sant og hva er løgn - og spiller det egentlig noen rolle? Produksjonen FAKE NEWS! tar utgangspunkt i Klubbeslaget på Hundorp - en historie som har hatt mye å si for folkets identitet i Gudbrandsdalen. Produksjonen er todelt hvor elevene første dag vil rette søkelys på historien, kildekritikk og Fake News. Under andre del kommer skolefilmbussen på besøk og elevene vil lage sine egen filmer med utgangspunkt i Fake News. Dere finner tidspunkt for dag to ved å se på turneplanen til "Skolefilmbussen UNG". 

Klatretall og tryllebokstaver

Litteratur, Trinn: 1-2
Ane og Brage liker å klatre. En, to og et tre.Jeg vil klatre høyt, sier Ane. Jeg vil klatre høyere, sier Brage. Hvem kan klatre høyest? BARE SE... Vi kan det. En, to og et tre. 
I denne produksjonen møter vi forfatteren Widar Aspeli. Han tar utgangspunkt i boka EN, TO OG ET TRE - en leken fabulering med ord, dyr og rim.I møtet med elevene vil Widar løfte fortellingen ut av boka og inn i klasserommet. Kan man klatre og trylle med bokstaver og tall? Og kanskje skal vi bygge både nye ord og fortellinger sammen. 

Krokodilletyven

Litteratur, Trinn: 1-4
Hvem har vel ikke bruk for en krokodille av og til?Pappa: Hvem er det som stjeler krokodiller?
Odd: Kanskje en som trengte en krokodille, sier Odd.
Pappa: Hva i all verden skulle man trenge en krokodille til?
Odd: Skremme folk.(s. 101 i Krokodilletyven av Taran Bjørnstad)Krokodillen «Taggen» er stjålet fra Akvariet i Bergen, og det er blitt nyhetssak. Ingen vet at det er Odd selv som er krokodilletyven – Odd, som er redd for alt mulig og som til og med har kosedyret sitt med seg på skolen, og som stadig får høre at han er teit, pysete og, ja, nettopp, odd.Et faktisk krokodilletyveri fra Akvariet i Bergen er bakteppet for Taran Bjørnstads bok, og forrestillinga Krokodilletyven til Kvadratteatret er fritt basert på denne boka. Forestillinga er morsom, litt trist, litt skummel og selvsagt litt "odd".

Make me dance

Scenekunst, Trinn: 8-10
Make Me Dance er en koreografert konsert. Gjennom bevegelse, lyd og tekst forteller tre dansere og én musiker hvorfor de har endt opp nettopp som profesjonelle kunstnere. Make Me Dance er en forestilling som handler om valgene vi tar, og om de små, men samtidig universelle historiene som former oss som mennesker.Make Me Dance er en energisk forestilling som passer for ungdom i alle aldre. I forestillingen er publikum en del av scenerommet og omringet av scenografien. 

Skolefilmbussen Classic

Film, Trinn: VG1-VG3
En helt ny utgave av Skolefilmbussen, der elevene ut over å lage egne filmer, kan sammenligne og tolke tekster ut fra historisk kontekst og deres egen samtid. De fleste kjenner Skolefilmbussen fra tidligere turneer, men dette skoleåret videreutvikles tilbudet ved at elevene kan velge mellom å spille inn en scene fra litteraturhistorien (scene fra Knut Hamsuns "Sult" eller Amalie Skrams "Forrådt"). Eller lage en egen nyinnspilling av den klassiske kortfilmen ("With hands up"), eller en film med tilsvarende utgangspunkt i et stillbilde. Se vedlagte forslag til scener fra bøkene, og youtubelink til originalfilm (With hands up"). Filmen de lager skal utspille seg i elevenes egen virkelighet, i nåtiden eller en nær fremtid. Verkstedet innledes med en innføring i filmspråket, og avsluttes med premierevisning av filmene som er blitt produsert i løpet av skoledagen.Skolefilmbussen er selve manifesteringen av Filmverkstedet i Opplands metode om læring gjennom praktisk arbeid, i små grupper og med tett oppfølging fra unge og erfarne veiledere. Forberedelser, opptak og redigering blir gjort på iPader, alt under kyndig veiledning av dyktige instruktører fra Filmverkstedet i Oppland, alle med bakgrunn fra Den norske filmskolen. Det vil også være mulig for elevene å velge de tidligere utviklede filmoppgavene: "Musikkvideo", "Trekantdrama" og "Opplands dårligste unnskyldning". I forbindelse med at det i 2019 er 70 år siden Sigrid Undsets død, og at vernetiden knyttet til hennes verk dermed utløper, jobber vi også med en oppgave der elevene utfordres til å se på tekster fra hennes forfatterskap med HELT nye øyne - "Rekonstruksjon:Undset".

Skolefilmbussen UNG

Film, Trinn: 8
Når Skolefilmbussen kommer på besøk får alle elevene i klassen mulighet til å lage sin egen film. Forberedelser, opptak og redigering blir gjort på iPader, alt under kyndig veiledning av meget dyktige instruktører fra Filmverkstedet i Oppland, alle med bakgrunn fra Den norske filmskolen.Opplegget med Skolefilmbussen starter på samme tid som skoledagen normalt starter, og alle elevene på trinnet er med samme dag.​Skolen vil i god tid bli kontaktet av utøver for å avtale nærmere, men opplegget krever generelt lite fra skolen.

Star Wårs (med Å)

Scenekunst, Trinn: 5-7
Når vi leker, er det ikke alltid like enkelt – eller viktig – å holde seg til den originale historien. Og noen ganger kan det bli like bra, eller til og med bedre, om vi blander historiene litt!For hvordan var det nå igjen; minner ikke Star Wars veldig om våre egne, mer tradisjonelle eventyr, med riddere, prinsesser, og skumle slemminger som må overvinnes?På 40 minutter serverer skuespillerne – godt hjulpet av barna selv - en forestilling full av latter og gisp – og masse musikk - som passer like godt for alle, enten de elsker historien Star Wars, eller aldri har hørt den før.

Store for små: Norgeslitteraturens store klassikere

Litteratur, Trinn: 7
Store for små – norske klassikere, er en fortellerforestilling med tre norske, litterære klassikere tilrettelagt for barn og unge. Du krøller deg sammen i godstolen, dras inn i fortellingen og glemmer tid og sted! Veien til gode leseopplevelser kan være tung, og da er det fint med et vennlig, lite dytt. Her er tre klassiske bokverk gjort om til muntlig fortelling som trollbinder elevene.Fortellerne Sara Birgitte Øfsti, Tjodun Felland og Kristine Haugland tar med seg elevene inn i bøkenes magiske univers. Der møter de Kransen (Sigrid Undset), Peer Gynt (Henrik Ibsen) og Victoria (Knut Hamsun). Det handler om kjærlighet og utenforskap. Om skam og identitet.Fortellerne kommer til skolen med hver sin lampe, en sekk med puter og pledd. De ominnreder og gjør klart til tre ulike forestillinger, som gjennomføres parallelt.I samarbeid med lærerne finner vi tre hyggelige steder på skolen, som egner seg til fortellerstund. Det kan være alt fra bak scenen i gymsalen til et vanlig klasserom. Konseptet er fleksibelt og vi skreddersyr i møte med skolens rammer og behov.Elevene, som på forhånd er fordelt på tre grupper, samles til felles oppstart og loddtrekning. Hvilke gruppe som skal få høre hvilke fortelling? Alle ”vinner” en fortelling og gruppene følger hver sin forteller. I etterkant er elevene breddfulle av inntrykk og trang til å dele, og fortellingene lever videre.

Æsj!

Litteratur, Trinn: 1-2
Forfatteren Reidar Kjelsen beskriver selv produksjonen:
En bok kan handle om hva som helst. Forfattere har nemlig lov til å lyve! Forestillingen ”Æsj!” handler om å gi fantasien fri flyt og å skape interesse for bøker. Dette er standup for de aller minste. ”Æsj!”, ”Ku uten hode”, ”Tissemus”, ”Rumpetroll” og ”Bertil Bestemmer selv!” er bøker for dem som skal stave seg gjennom sine første setninger. Veldig enkle bøker, med vekt på humor. Med utgangspunkt i disse forsøker jeg å skape bevissthet rundt det at mennesker spiser dyr. Vi fabulerer over hvorfor de voksne bestemmer og om god folkeskikk er en bra ting. Jeg er åpen for innspill fra elevene og det er ikke uvanlig at det skjer helt nye og uventede ting når barnehoder møter hodet til en gal forfatter. NB! Det er ønskelig at alle elevene sitter på hver sin stol, ikke på benker, i trappeamfi eller på gulvet.​​​​​​​​​​​​​​
Uttrykksform
Målgruppe
Tidspunkt
Åpne filter