Tilbake
Skriv ut

Drapene i Baneheia. To historier. En sannhet.

Drapene på Lena (10) og Stine Sofie (8) i Baneheia 19. mai 2000 rystet hele Norge. Lettelsen var stor da Viggo Kristiansen (21) og Jan Helge Andersen (19) ble arrestert 13. september 2000. Endelig skulle man få svar på hva som hadde skjedd og hvorfor.

I rettsaken som fulgte skapte påtalemyndigheten og pressen bilde av Kristiansen som monsteret, Andersen som stakkaren presset til å gjennomføre voldtekt og drap. Det siste basert på Andersens forklaring. Men det fantes ingen tekniske bevis mot Viggo Kristiansen. Han benektet og nekter fortsatt enhver kjennskap til ugjerningene. Hvorfor ble Jan Helge trodd? Hvorfor ble Viggo det ikke? Hvordan kan en historie bli sann fremfor en annen? Og til hvilken pris?

Den prisbelønte journalisten og forfatteren Bjørn Olav Jahr ga i 2017 ut bok om Baneheia-drapene, der han hevder at en av de dømte er uskyldig. Boka fikk alt fra svært positiv til sterkt kritisk mottakelse da den kom ut. Jahr er tidligere kjent gjennom DKS med foredrag om Birgitte Tengs-drapet.

Lærerveiledning

Last ned:

Medieoppslagene er en fin inngang til å snakke om medienes dekning og rolle i forbindelse med denne og andre kriminalsaker. Vedlagt er VGs framside og sak om de dømte rett etter de ble tatt. 

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: DKS Oppland, Oppland fylkeskommune
  • Kunstnere/grupper: Bjørn Olav Jahr
  • Produsent: Oppland fylkeskommune i samarbeid med forfatteren.

Om kunstner / utøver / gruppe